Thursday, July 14, 2011

Bantal peluk tak ada, bik mama pun jadi la...

Keluhan anak Razak

Aku sudah bilang Perkasa
Suruh kacau himpunan raksasa
Dia orang pergi Jalan Titiwangsa
Duit aku kau belanja ahli makan laksa
Si Kay tu pula bising macam angsa

Aku juga bagitau Pemuda
Halang bersih dari stadium merdeka
Edarkan tshirt paturut free percuma
Si Kay tu pi kasi mat-mat bangla
Walaupun ada juga iras muka sama

Oh pening jadi kepala negara
Bini pula suka sangat berbelanja
Pergi beli cincin berlian berjuta-juta
Duti dikecualikan Kastam Diraja
Beli pula rantai bukan main donga
Dekat rumah dah penuh beraga-raga
Elok SPRM buat audit Sri Perdana

Oh pening bila fikirkan semula
Pakar strategi nasihat silap cara
Polis sepatutnya cuma berjaga-jaga
Bukan pergi jerkah kat kaum wanita
Tahan 1600 orang naik Black Maria
Apahal sembur hospital gas pedih mata
Itu sudah melanggar Convention Geneva
Macam mana nak deny ada bukti nyata
Polis kita lagi hebat dari Mesir atau Tunisia

Oh pening anak mantan PM pun ada
Bukan anak cucu dia pun join juga
Tun pun tak leh nak kontrol Marina
Kehadiran Marina itu adalah tanda
Bersih dapat sokongan rakyat jelata
Bukan pembangkang punya angkara
Walaupun roadblok terlepas juga
Terbit macam mata air merata-rata

Lagi pening bila dapat liputan antarabangsa
Semua artikel hentam aku kaw punya
Termasuk akhbar Singapura dan Filipina
Hoi menteri rtm cepat lancarkan propaganda
Kata jiran-jiran kita semua ada agenda
Mereka ingin negara jadi porak peranda
Jangan lupa tulis dan hentam Ambiga
Kata Ambiga kafir pecahbelah bangsa
Kata Yahudi bagi Ambiga bantuan dana
Untuk hancurkan bangsa dan agama
Biar sebahagian orang Melayu percaya
Dulu masa heboh pasal IFC mana pemuda
Tak nampak pun mat-mat gendut Perkasa
Hari ini isu IFC bagi timbul semula

Wahai piem dan sekutu-kutunya
Bersih ini bukan Anwar bukan Ambiga
Kalau dua-dua tak ada kita jalan juga
Ini tuntutan civil society rakyat jelata
Janganlah bodohkan kami semua
Sekarang rakyat sudah pandai belaka
Sudah ramai cendiakawan di Malaysia
Jangan buat cerita bohong jumpa senjata
Ini bukan zaman cerita dongeng pengalipurlara

Sokongan datang dari seluruh pelusuk negara
Sokongan dari buruh dan Sasterawan Negara
Sokongan jitu dari ramai remaja dan belia
Sokongan hebat Melayu Cina dan India
Betul-betul punya One Malaysia!

Keris Silau
14 Julai 2011

3 comments:

dollah yankee said...

cantik..cantik..tersangat lahh cantik..beza puisi dgn pak Samad cuma dia jenis berlapik tak direct macam keris silau..

Iyan said...

Puisi2nya cantik

Anonymous said...

Melayu suka makan taik babi